Hyväksymis- ja omistautumisterapia on käytännössä psykologista joustavuutta lisäävien taitojen harjoittelua. Tähän osioon on kerätty harjoituksia jokaiseen kuuteen ulottuvuuteen, joiden tavoitteena on parantaa kykyäsi toimia eri tilanteissa mahdollisimman tietoisesti, avoimesti ja läsnäolevasti, liittyivätpä tilanteet diabetekseesi tai elämään ylipäätänsä. Psykologisen joustavuuden lisääminen mahdollistaa tarkoituksenmukaisen toiminnan, jota ohjaavat omat arvosi.
Kun teet näitä harjoituksia, huomaa oman mielesi halu ratkaista asioita, kuten ennenkin. Huomaa halusi saavuttaa näiden harjoitusten avulla esim. mielenrauhaa tai vähäisempää stressiä. Anna kuitenkin odotusten siitä, mitä jokin harjoitus vaikuttaa mennä, kuvittele että se on siemen jonka olet istuttanut.
Anna harjoitukselle hyvät olosuhteet, rauha, hiljaisuus, säännöllinen ja usein tapahtuva harjoittelu. Siinä on kaikki. Mitä enemmän yrität sekaantua siihen miten se sinuun vaikuttaa, sitä vähemmän tapahtuu mitään.
Yritä tavoittaa kokemuksesi joka hetki asenteella: Hyvä, näin asiat ovat juuri nyt. Jos yrität kamppailla eroon ikävistä ajatuksista, tunteista tai aistimuksista, joudut vain eristetyksi kaikesta muusta. Ole tietoinen, tässä hetkessä, hyväksy asiat siten kuin ne ovat juuri nyt.
Psykologisen joustavuuden lisääminen mahdollistaa tarkoituksenmukaisen toiminnan, jota ohjaavat omat arvosi. Tämän työkalun avulla voit pohtia, missä joustavuuden ulottuvuuksissa sinulla olisi kehittämisen varaa. Sen tarkoituksena on löytää sinulle parhaiten soveltuvia harjoituksia, joita tekemällä voit kehittää omaa joustavuuttasi.
Huom. Syöttämäsi tiedot eivät tallennu mihinkään, vaan ne häviävät sulkiessasi yhteenvetosivun.
Arvioi psykologinen joustavuutesiHarjoitukset
Alla olevaan harjoitusvalikoimaan on kerätty harjoituksia jokaisesta kuudesta psykologisen joustavuuden ulottuvuudesta. Harjoitteluun kannattaa valita harjoituksia niistä ulottuvuuksista, joissa koet kaipaavasi eniten vahvistamista. Soveltuvien harjoitusten valintaan voit halutessasi hyödyntää työkalua, jonka avulla voit pohtia omaa joustavuuttasi. Pidä mielessä, että harjoitusten tarkoitus on lisätä psykologista joustavuuttasi ja antaa sinulle enemmän tilaa elää sellaista elämää kuin sinä haluat. Sinun on mahdollista saavuttaa siinä sivussa jopa enemmän mielenrauhaa. Harjoitusten tarkoitus ei ole suoraan auttaa sinua pääsemään eroon negatiivisista tunteista ja ajatuksista vaikka niiden häiritsevyyden voima voi jopa pienentyä.
Lähteet
- Dahl J, Lundgren T (2006) Acceptance and commitment therapy (ACT) in the treatment of chronic pain
- Forsyth, J. P., & Eifert, G. H. (2008). The Mindfulness & Acceptance Workbook for Anxiety: A guide to breaking free from anxiety, phobias, and worry using Acceptance and Commitment Therapy.
- Hayes, S. C. & Smith, S. (2008): Vapaudu mielesi vallasta ja ala elää. Itsehoito-opas.
- Lappalainen R., Lehtonen T., Hayes S. ym. (2004) Hyväksymis- ja omistautumisterapia käytännön terapiatyössä
- McKay, M., Wood, J.C. and Brantley, J. (2007) The Dialectical Behavior Therapy Skills Workbook.
- Nilsonne Å. (2006) Kuka ohjaa elämääsi? Tietoisuustaidot arjen apuna. Helsinki: Edita
- Pietikäinen A. (2009) Joustava Mieli - vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen yliotteesta (Duodecim)
- Robinson, P., & Strosahl, K. D. (2008). The Mindfulness and Acceptance Workbook for Depression: Using Acceptance and Commitment Therapy to move through depression and create a life worth living.