Jaksaminen ja omahoito kuuluvat yhteen
Voimavarat myös vaihtelevat erilaisten elämäntilanteiden mukaan. Siksi vuosien saatossa jokaisen eteen osuu päiviä, jolloin jaksaminen voi olla koetuksella: Diabetes ja sen hoito saattavat harmittaa, väsyttää, turhauttaa, surettaa tai pelottaa. Lyhytkestoisina nämä tunteet ovat luonnollinen osa sairauden kanssa elämistä ja kertovat ennemminkin inhimillisestä suhtautumisesta elämän muuttuviin tilanteisiin. Hyviä ja huonoja päiviä, korkeita ja matalia verensokereita tulee ja menee.
Diabeteksen omahoidon voimavaroja tuleekin tarkastella osana muuta elämää ja arjen tohinaa. Keskeistä on löytää kulloiseenkin elämäntilanteeseen ja voimavaroihin nähden riittävän hyvä omahoito: Mihin keskityn juuri nyt, ja se riittää. Tavoitehan on, että jokainen jaksaa pitää itsestään huolta vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.
Verensokereiden ja mielialan vaikutus toisiinsa
Pelot ja huolet: Hypopelko
Pelot ja huolet: Lisäsairauksien pelko
Hoitoväsymys
Miten hoitoväsymys ilmenee?
Masennus
Masennustilan oireet voivat olla hyvin moninaisia. Masennuksen oireita voivat olla esimerkiksi useampia viikkoja jatkunut:
- Masentunut mieliala. Masentuneeseen mielialaan liittyy alakuloisuuden, surun, turtuneisuuden ja ärtyneisyyden tunne. Tulevaisuus voi näyttäytyä synkkänä tai merkityksettömänä.
- Mielihyvän menetys. Aikaisemmin iloa ja mielihyvää tuottaneet asiat eivät enää miellytä tai kiinnosta.
- Uupumus. Masentuneen valtaa aloitekyvyttömyyden, saamattomuuden ja väsymyksen tunne. Energiaa ei tunnu riittävän pieniinkään asioihin.
- Itseluottamuksen tai itsearvostuksen menetys. Usko omaan pärjäämiseen on hyvin alhainen ja ajatukset omasta arvottomuudesta ovat yleisiä.
- Kohtuuton itsekritiikki tai perusteeton syyllisyyden tunne. Masentuneella syyllisyyden tunteet liittyvät usein sellaisiinkin asioihin, joihin ei ole itse voinut vaikuttaa tai joissa ei ole toiminut väärin.
- Toistuvat kuolemaan tai itsetuhoon liittyvät ajatukset tai itsetuhoinen käytös. Masentuneella voi olla kuolemaan liittyviä ajatuksia, toiveita omasta kuolemasta sekä itsetuhoajatuksia.
- Päättämättömyyden tai keskittymiskyvyttömyyden tunne. Kykenemättömyys keskittyä tai tarttua toimeen sellaisissakaan asioissa, jotka aikaisemmin ovat tuntuneet vaivattomilta.
- Psykomotorinen hidastuminen tai kiihtyneisyys. Olemus voi olla joko jähmettynyt tai ahdistuneen ylivireinen.
- Unihäiriöt. Voivat ilmetä vaikeutena nukahtaa, katkonaisena unena ja aamuyön heräämisenä sekä liikaunisuutena.
- Ruokahalun ja painon muutos. Ruokahalu voi kadota ja paino laskea tai joskus sekä ruokahalu että paino voivat lisääntyä.
Varsinainen diagnoosi edellyttää useamman oireen samanaikaista esiintymistä useamman viikon ajan. Mielialasta ja mahdollisista jaksamisen ongelmista on tärkeä puhua hoitajan tai lääkärin kanssa. Masennus on hoidettavissa oleva sairaus.
Omahoitoa – ei yksinhoitoa
Tukea voi saada hoitohenkilökunnalta, läheisiltä ja toisilta diabeetikoilta. Se, millaista tukea itse kukin missäkin tilanteessa kaipaa, vaihtelee varmasti. Kannattaakin itse tuoda aktiivisesti esille millaista tukea kulloinkin haluaa. Joku voi toivoa tukea hiilihydraattien arviointiin, toinen kuuntelijaa ja kolmas yhteisiä kävelylenkkejä.
Tutkimusten mukaan läheisiä huolettavat pitkälti samat asiat kuin diabetesta sairastavia itseäänkin. Suurin osa läheisistä haluaisi olla tukena, mutta moni ei tiedä miten sen tekisi.
Myös ammattilaisilta kulloinkin tarvitsemamme tuki vaihtelee. Käynteihin hoitopaikassa kannattaakin valmistautua kuten tärkeään yhteistyöneuvotteluun: Mitä asioita tällä kertaa haluan työstää yhdessä heidän kanssaan, millaista tukea juuri nyt tarvitsen?