Ratkaisut osana ongelmaa

Miksi ratkaisuyritykset epäonnistuvat?

Perinteisesti olemme tottuneet siihen, että kohtaamamme ongelmat pitää aina ratkaista. Ongelmaa on joko välteltävä tai se on poistettava kokonaan.

Diabetekseen liittyvät psykologiset kokemukset kuten negatiiviset tunteet ja ajatukset ovat kuitenkin luonteeltaan sellaisia, joita ei voida suoraan kontrolloida. Negatiiviset ajatukset ja tunteet ja niiden kontrollointiyritykset, voivat johtaa siihen, että pyrit olemaan ajattelematta diabetestasi. Yrität ehkä säädellä psykologisia kokemuksiasi, tunteitasi ja ajatuksiasi niin sanotulla emotionaalisella välttämiskäyttäytymisellä, joka ilmenee esimerkiksi syömiskäyttäytymisessäsi tai hoidon välttämisenä.

Tilanne voi vaikuttaa omahoitoosi ja verensokeriarvoihisi negatiivisesti  eli joskus yritys selvitä stressistä voi jopa viedä mielenrauhan ja kuormitus voi jopa silloin lisääntyä. Silloin omahoidon toteuttaminen voi tuntua vielä raskaammalta.

Vaikka todellisuudessa asiat voivat olla suhteellisen hyvin, niin oma ”mieli” saattaa samaan aikaan kertoa paljon synkempää tai kuormittavampaa tarinaa omasta tilanteesta. Tämä on juuri se tärkeä sekunti elämässäsi, joka kysyy juuri sinulta että menetätkö mielenrauhasi? vai säilytätkö sen?

Video: Tunteiden kontrollointi

Psykologi Juha Kauppila kertoo, miksi negatiivisten tunteiden ja ajatusten kontrollointi on ongelmallista.